Concept

aangemaakt op: 03-03-2021 17:56

Er is meer mogelijk met open source en specifiek Common Ground, dan de meeste mensen en gemeenten denken. Om dat te illustreren is door Conduction de fictieve gemeente Zuid-Drecht in het leven geroepen.

De visie is om een fictieve gemeente te draaien die 100% volgens Common Ground architectuur is opgebouwd, dat wil zeggen dat we alleen maar gebruik maken van componenten zoals die beschikbaar zijn in de Common Ground app-store, gehost op een Haven-omgeving en ontsloten via NLX en gepubliceerd .

Dat betekent dat we (om het even technisch te maken) de volgende design decisions toepassen:

  • Alle interfaces voor burgers moeten NL-Design zijn.
  • Alle interfaces voor burgers moet WCAG-conform zijn.
  • We draaien alles op een Haven compliant kubernetes omgeving (in dit geval gebruiken we daarvoor de CAAS).
  • We gebruiken alleen componenten (software) die gratis beschikbaar is in de VNG app-store.
  • We gebruiken alleen componenten (software) die open source beschikbaar zijn onder een EUPL-licentie.
  • We gebruiken NLX voor verbindingen naar buiten de omgeving.
  • We gebruiken Haal-Centraal. We werken zaakgericht.
  • We willen zoveel mogelijk componenten en mogelijkheden van Common Ground laten zien.
  • We sluiten zoveel mogelijk bij lopende (VNG)projecten (zoals ZGW, online Huwelijksplanner, online Begrafenisplanner, Digitale geboorteaangifte, Open Webconcept etc)

En hoewel we dit natuurlijk graag allemaal in één keer zouden doen is Common Ground inmiddels (gelukkig te groot) om in één keer inzichtelijk te maken. Daarnaast is dit project liefdewerk (we doen dit zonder opdracht of financiering).

Ben je geïnteresseerd in wat er al beschikbaar is? Kijk dan eens onder functionaliteit. Voor de planning kan je de roadmap raadplegen. Voor meer details over hoe één en ander technisch in elkaar zit, kijk dan eens onder ‘voor developers’.

Ben je benieuwd wat Common Ground zou kunnen betekenen voor jouw gemeente, kijk dan eens op www.commonground.nl of wordt onderdeel van de slack community.

Uiteraard kunnen we je als de bouwer en beheerder van deze voorbeeld omgeving ook helpen en ondersteunen bij het ontwikkelen voor, of implementeren op Common Ground neem daarvoor direct contact met ons op.